Loop niet in de weg!

Controle is een illusie; Groeien is samenwerken en anderen de ruimte geven om bij te dragen!

Ondernemers en leidinggevenden hebben het vaak moeilijk om los te laten.  Anderen ervaren als dit als “controle houden”. Vaak zien we iemand zijn leiderschapsstijl door de jaren heen evalueren. Dat was in ieder geval ook zo bij mij. Van een tactische meewerkende leider naar een meer luisterende,  coachende, strategische leider. 

De ervaring heeft me geleerd dat het aantrekken van of samenwerken met slimme mensen, die getalenteerd en ervaren zijn, en die autonoom kunnen opereren, van vitaal belang zijn voor een onderneming.  Als je deze mensen dan ook nog betrekt bij de besluitvorming is het idee van ‘controle houden’ minder een probleem.

Het is wel belangrijk dat die mensen zijn afgestemd op eenzelfde visie, missie en waarden.  Een zelfde strategische richting is belangrijk voor een bedrijf. Een open deur? Dat zal wel, maar toch niet altijd vanzelfsprekend.

Als je onderneming succesvol is en groeit groeien de bewegende delen van je onderneming mee. Als ondernemer probeer je die allemaal bij elkaar houden. Maar er komt een ogenblik dat dat niet meer lukt en sta je voor de keuze: “Stop de groei of laat los”.  Maar hoe kun je loslaten als je dat nooit hebt gedaan?

Het beste wat mij is overkomen voor “mijn leiderschapsgroei en het groeien van het bedrijf”, was om in contact te komen met andere mensen – andere bedrijven, andere ondernemers en bedrijfsleiders zoals ik, lotgenoten.  En dan nog liefst met mensen die al hadden losgelaten en hun mensen met succes hadden geholpen. Zij zijn degenen die me meer perspectief hebben gegeven, en het vermogen om vragen te stellen die ik moest stellen.
Ik kwam snel tot het besef dat de baas niet alles moet weten en elk antwoord moet kennen! Gelukkig merkte ik op tijd dat nieuwe, sterke mensen niet naar mijn verwachting konden floreren, om dat ikzelf (en mijn sterke drang naar controle) de reden was van hun stilstand; confronterend, maar een wel een goede levensles!!!

Het opzoeken van deze “peers”, ondernemers/bedrijfsleidersleiders die het al gedaan hadden – het loslaten van de ‘controle’ – is cruciaal geweest voor mijn evolutie als leider, maar ook voor de bedrijven waarvoor ik werkte. Ik kan het alleen maar aanraden.

Als ik terug kijk zijn er drie factoren die mijn vermogen om de mensen om me heen te versterken hebben versneld:

Deelname en samenwerking.  Als je zinvolle controle wilt houden, over wat dan ook – kansen, uitdagingen, processen, wat het ook mag zijn – en je er succesvol in wilt worden en duurzaam, je dit niet kan zonder samenwerking. Je kan niet altijd voorop blijven lopen met de vlag. Je zal gebruik moeten maken van vlaggendragers anders zal hoe dan ook stilvallen.

Van tactisch naar strategisch. Voel je op je gemak met het verschuiven van een tactische focus naar een strategische focus. “Ik moest leren om operationeel minder betrokken te zijn/worden en meer strategisch aan de slag te gaan”. Het hebben van capabele, toegewijde mensen in je team is hiervoor altijd de sleutel. Het kan moeilijk zijn als ondernemer of leidinggevende, maar een stapje terug doen is echt de moeite waard en zelfs belangrijk voor de toekomst van het bedrijf.  Je ziet mensen op eigen kracht initiatief nemen, goede beslissingen nemen, en misschien niet degene die je tactisch gezien precies zou hebben genomen, maar het zijn toch goede beslissingen.

Laat mensen fouten maken.  Een open deur maar O zo belangrijk. Bewaak de realisatie van visie en het leven van de missie en waarden. Vertrouw op jouw oorlogsteam om dit tot een goed einde te brengen. Blijf zelf aanwezig/toegankelijk als klankbord en steun.

“Uit de weg stappen” is moeilijk voor een ondernemer/bedrijfsleider, maar als je eens hebt gedaan weet je in je hart dat dat absoluut het juiste is om te doen.  Voor bedrijfsleiders/ondernemers is de kunst van het loslaten te leren misschien wel moeilijk, maar het loont als je dat kunt. Evolueren van “mijn” naar “ons” bedrijf is een normale zaak en kan en mag je niet tegenhouden anders verstik je je eigen groeikansen.

Het maakt deel uit van hoe leiderschap en hun organisaties te allen tijde moeten groeien. Alles evolueert. We marcheren allemaal mee op hetzelfde ritme, en het is nu tijd voor deze medewerkers om het te bouwen en hun eigen richting te bepalen.

Leave a Reply

nl_NLDutch